Gondolatok az új EU-tagról - Horvátország: Balkán vagy Európa? - Gerdesics, Viktória (Marketing & Menedzsment, 2019)
Az Európai Unió 2013-ban újabb taggal bővült, Horvátországgal. Déli szomszédunkról sok dolog eszünkbe juthat; a piros-fehér kockás minta, a temperamentumos emberek, a horvát gasztronómia, a kristálytiszta vizű tenger, egy kellemes nyári szabadság emléke, vagy épp a két évtizeddel ezelőtti háború puskaropogása, az etnikai feszültségek, a korrupt politikusok és a háborús bűnösség. Horvátország, amelyet 1991 előtt egyszerűen csak „jugónak” neveztünk, ma önálló országimázsával szerepel az EU térképén és függetlenedése óta azon van, hogy távol kerüljön a negatív érzetű Balkántól. A tanulmány bemutatja az új EU-tagot és imázsát a balkániság és európaiság fogalmai mentén, valamint egy kérdőíves kutatás eredményei által azt, milyen kép él róla csatlakozásakor Magyarországon.