A rangsor, dominancia és szabálykövetés evolúciós vizsgálatának vezetéstudományi hozadéka - Kunos, István (Marketing & Menedzsment, 2019)
Etológusok véleménye szerint az állati agresszió talán legfontosabb funkciója az erőforrások elosztása, miközben valamiféle szabályozott rendet, rangsort is létrehoz az állati csoportokban. Az emberi csoportokban,ahol az együttműködés, elosztás, és a csere különböző formái megjelennek, ott a mindennapi élet alapvető mechanizmusaivá fejlődnek a rangsort meghatározó agresszió primitívebb, biológiai formái. Ezek elsősorban a gyerekek között, az informális csoportokban, valamint a társadalmon kívüli életben, mint például a bűnözésben játszanak jelentős szerepet. A társadalom működésének tekintetében azonban az agresszió absztraktabb formáit használó mechanizmusok a fontosabbak. Ilyenek például a csoportok tevékenységét szabályozó hatalmi viszonyok, vagy a politika mechanizmusai, melyekben természetesen szintén megtaláljuk az ősi, biológiai mozgatórugókat. (Csányi, 2000)