Vásárlóerő Magyarországon: kelet-nyugati megosztottság: A vásárlóerő nagyságát nagyban meghatározza az adott település ágazati struktúrája - Kui, János (Marketing & Menedzsment, 2019)
Magyarország közel sem egységes az egy főre jutó vásárlóerő tekintetében. A területi különbségek kialakulásában számos történeti, földrajzi, társadalmi és gazdasági tényező játszott szerepet. Ezek a tényezők állandóan változnak, ami hatással van adott térségben tapasztalható vásárlóerő nagyságára és a regionális különbségek mértékére is. E különbségeket térképezi fel kétévente a GfK Vásárlóerő index tanulmánya.