A koncentráció külföldi tendenciái az élelmiszerek és napicikkek bolti kiskereskedelmében - Juhász, Anikó; Seres, Antal (Marketing & Menedzsment, 2019)
A koncentráció a kereskedelem fejlődésének egyik központi kérdését és fő irányát jelenti. Tanulmányunkban a szakirodalom alapján vizsgáljuk a koncentráció néhány külföldi tendenciáját az élelmiszerek és napicikkek bolti kiskereskedelmében. Tárgyaljuk a globális tendenciákat, továbbá az Európai Unió és az USA bolti kiskereskedelme fejlődésének egyes kérdéseit. A tendenciákat döntően 1997. és 2002., illetve 1998. és 2003. év között elemeztük. Néhány kérdésben azonban (pl. az Egyesült Államok kiskereskedelme) érintjük az 1997. előtti időszakot, illetve a jelenlegi helyzetet is.