Nyugdíjcélú megtakarítási hajlandóság Magyarországon - Rádóczy, Klaudia (Marketing & Menedzsment, 2021)
A TANULMÁNY CÉLJA A tanulmány célja a nyugdíjcélú megtakarítási hajlandóság vizsgálata az életkor és a megtakarítási hajlandóság függvényében. Jelen tanulmány a nyugdíjrendszer által meghatározott környezeti tényezők rövid bemutatása mellett, a nyugdíjcélú megtakarítási hajlandóságot és képességet befolyásoló emberi tényezőkre helyezi a hangsúlyt. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A tanulmányban a nyugdíjcélú megtakarítási hajlandóság életkor szerinti sajátosságait, valamit a megtakarítási hajlandóság és a megtakarítási képesség kapcsolatát egy logisztikus regressziós modell segítségével vizsgálom meg. A logisztikus regressziós modell eredményváltozója azt vizsgálja, hogy a válaszadó rendelkezett-e nyugdíjcélú megtakarítással az elmúlt 12 hónapban. A megtakarítási képességet a biztonsági tartalék képzés képességén keresztül ragadom meg. Az elemzés a Global Financial Inclusion felmérés (2017) alapján készült. A KUTATÁS LEGFONTOSABB EREDMÉNYEI, ÚJDONSÁGOK A kutatás legfontosabb eredménye annak bemutatása, hogy Magyarországon az idősebb kohorszok nagyobb valószínűséggel valósítanak meg nyugdíjcélú megtakarításokat, mint a fiatalabb generációk. A nyugdíjcélú megtakarítások aránya az 56-65 éves korosztályban a legmagasabb. Fontos eredmény továbbá, hogy a biztonsági tartalékokkal rendelkező válaszadók nagyobb valószínűséggel valósítanak meg nyugdíjcélú megtakarításokat is, mint azok, akik nem rendelkeznek ilyen tartalékokkal. Ezzel igazolható a nyugdíjcélú megtakarítások és a megtakarítási hajlandóság közötti pozitív kapcsolat. GYAKORLATI JAVASLATOK A vizsgálat alapján jól látható, hogy Magyarország esetében a nyugdíjcélú megtakarításokkal rendelkezők aránya alacsony 25,7%, de ez az arány világviszonylatban sem magasabb. Felmerül a kérdés, hogy ez az alacsony arány a nyugdíjrendszerek hibáinak tudható be, vagy az emberi természetből fakadó korlátok következményeit figyelhetjük meg. Köszönetnyilvánítás: A tanulmány az „EFOP-3.6.1-16-2016-00004. Átfogó fejlesztések a Pécsi Tudományegyetemen az intelligens szakosodás megvalósítása érdekében (Időskori döntéshozatal projektelem, 11. téma)” című pályázat támogatásával készült.