A pénzügyi, biztosítási tevékenység nemzetgazdasági ág értékesítőinek ágazatok közötti átjárhatóságvizsgálata - Juhász, István (Marketing & Menedzsment, 2021)
A TANULMÁNY CÉLJA A tanulmány alapvető célja, hogy bebizonyítsa a pénzügyi, biztosítási tevékenység nemzetgazdasági ágban dolgozó értékesítők egy 1000 fős mintáján végzett vizsgálata alapján a bank, a biztosítás, a lakástakarékpénztár és a pénzügyi tanácsadás ágazataiban dolgozó értékesítők személyisége a Kaliforniai Pszichológiai Kérdőív rövidített verziójának eredményei alapján eltér egymástól (H1 hipotézis). ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A vizsgálat alanyai a jelenleg pénzügyi területen, azon belül is értékesítői munkakörben dolgozó munkavállalók közül azok, akik elsősorban a bankokban, biztosítóknál, lakástakarékpénztárakban, pénzügyi tanácsadóknál tevékenykednek. A vizsgálati alanyok on-line az internet segítségével töltötték ki a kérdőíveket. A mintavétel a nem véletlen mintavételi eljárások közül, a hólabda-mintavételi eljárás révén történt. A begyűjtött adatok elemzése és kiértékelése az SPSS program segítségével zajlott, melynek használata során az adatokon diszkriminanciaelemzés került lefuttatásra. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK A vizsgált, pénzügyi területen dolgozó üzletkötők mintáján végzett diszkriminanciaelemzés során kapott diszkriminanciafüggvények a véletlennél nagyobb valószínűséggel képesek előre jelezni, hogy az egyes üzletkötők melyik ágazatban dolgoznak. A vizsgálati eredmények tükrében azonban nincs olyan jelentős eltérés a pénzügyi, biztosítási tevékenység nemzetgazdasági ág egyes ágazataiban foglalkoztatott üzletkötőinek – a Kaliforniai Pszichológiai Kérdőív rövidített verziójával történt felmérés eredményei alapján feltérképezett – személyisége között, mely megakadályozná, hogy azok más ágazatokban is alkalmazásra kerüljenek. GYAKORLATI JAVASLATOK A kutatási eredmények alapján javaslom, hogy a pénzügyi területen tevékenykedő értékesítők kiválasztásában részt vevő HR vezetők, kiválasztási szakemberek, vállalati döntéshozók fontolják meg, hogy a pénzügyi, biztosítási tevékenység nemzetgazdasági ág egy másik ágazatában már bizonyított üzletkötőt felvegyenek és alkalmazzanak vállalatuknál (amennyiben más kiválasztási kritériumoknak is megfelel), mivel a kérdőívben elért eredmények alapján nincs számottevő különbség az egyes ágazatok üzletkötőinek személyisége között.