Vérnyomáscsökkentő gyógyszerterápiák értékének és piaci teljesítményének összehasonlítása - Kovács, Bence; Simon, Judit (Marketing & Menedzsment, 2017)
A TANULMÁNY CÉLJAI A gyógyszerek eladása soktényezős és rendkívül komplex folyamat. Egyedülálló módon a végső fogyasztóként jelentkező beteg mellett a gyógyszert felíró orvost és a terápiát finanszírozó egészségügyi rendszert sem hagyhatjuk figyelmen kívül, nem beszélve a szabályozások, vállalati érdekek és pozíciók egybefonódásáról. Más termékekhez hasonlóan felmerül a kérdés, hogy mi alapján is választunk gyógyszert egy adott indikáción belül. A tanulmányban azonos indikációs csoportba (magas vérnyomás betegség) sorolható, azonos hatásmechanizmussal rendelkező hatóanyagokat vizsgálunk, melyek évek óta a generikus versenyben vesznek részt szabadalmuk lejártával. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A gyógyszerhatóanyagokat klinikai meta analízisekre alapozva rangsorolhatónak tartjuk azok hatásossága és biztonságossága alapján. Feltevésünk szerint hosszú távon és megfelelő versenyhelyzetben a klinikai rangsorban hatásosabbnak és biztonságosabbnak bizonyuló hatóanyagok pozitív tulajdonságainak azok eladásában is tükröződnie kell. A feltevés ellenőrzésére magyar, német és amerikai piaci adatok alapján végzünk elemzést. Ehhez a piacokat jellemző hatóanyag szintű eladási volumeneket vetjük össze a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően kialakított, és releváns szakmai tapasztalattal rendelkező orvosok által validált klinikai sorrendekkel. A klinikai megfelelőség sorrendjének kialakításánál a bizonyítékon alapuló gyógyszerelés alapelveit követjük. EREDMÉNYEK Tanulmányunkban kitérünk a klinikai irodalom megosztottságára, melyet saját adataink is igazolni látszanak. A tanulmányban a klinikai megfelelőség és piaci eladási adatok összefüggés-elemzése mellett az esetleges anomáliák okaival is részletesen foglalkozunk. Az elemzés ezen szakaszát országspecifikus szakértői interjúk eredményeivel támasztjuk alá. Bár a fő fókuszt a klinikai megfelelőség és a piaci teljesítmény kapcsolatára helyezzük, mellőzhetetlennek tartjuk a hatóanyagok árszínvonalának vizsgálatát az egyes országokban, így kitekintésként erre is kitérünk. GYAKORLATI JAVASLATOK A tanulmányban egyetlen indikációs csoportot teszünk az elemzés tárgyává, az említett három országban. Ennek megfelelően a tanulmány módszertani előkészítésnek tekinthető későbbi vizsgálatainkhoz.