Közösségérzet vizsgálata hazai kerékpározók körében - Bundság, Éva Szabina; Huszár, Sándor (Marketing & Menedzsment, 2022)
A TANULMÁNY CÉLJA A kerékpározás az élet számos területén meghatározóvá vált. Amellett, hogy olcsó, környezetkímélő és rugalmasságot biztosító közlekedési eszköz, a kerékpársport kialakulásának és fejlődésének, valamint az egészséges életmód iránti hajlandóság növekedésének következtében sokak számára a napi mozgásigény teljesítését, a sportolást jelenti. Mindemellett a turizmus ágazatában is megfigyelhető, hogy a kerékpáros kirándulások száma emelkedik. Célunk megvizsgálni, hogy a kerékpározás, mint tevékenység, képes-e kiváltani közösségérzetet a kerékpározó egyének körében. Amennyiben igen, akkor mely tényezők lehetnek hatással kialakulására. Marketing szempontból a kerékpározást nem csak tevékenységnek, hanem egyfajta fogyasztásnak is tekintjük. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A kutatás elkészítéséhez online kérdőíves felmérést végeztünk, amely során a közösségérzet Sense of Community Index 2 (SCI-2) modell validált kérdéseit használtuk fel és interpretáltuk a kerékpározással kapcsolatban. Az adatgyűjtés során a mintába végül 362 válaszadó került be, akik esetén a közösségérzetet, valamint a rendezvények hatását vizsgáltuk a közösségérzet kialakulására vonatkozóan. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK Az eredmények alapján elmondható, hogy a közösségérzet megjelenik a kerékpározók körében mind a 4 általunk vizsgált közösségérzet dimenzió mentén, ami alapján elmondható, hogy a kerékpározók való éreznek egyfajta közösségérzetet a többi kerékpárossal kapcsolatban. Ugyanakkor a kerékpáros rendezvények látogatásával kapcsolatos összefüggések további vizsgálatot igényelnek, mivel nem sikerült egyértelmű kapcsolatot kimutatni az általunk alkalmazott módszerrel. GYAKORLATI JAVASLATOK A kutatás fontos üzenettel bír nemcsak a kerékpáros közösség, hanem kutatók és marketing szakemberek számára is. Egyrészt a kutatás bizonyítékul szolgál arra vonatkozóan, hogy a SCI-2 modell alkalmazható, valamint érdemes lehet vállalkozásoknak a kerékpáros közösségeket, mint potenciális célcsoport megszólítani. Az ilyen marketingaktivitások során pedig a közösséggel kapcsolatos értékeket és kapcsolatokat kiemelni.