Digitális bizalomépítés a B2B kapcsolatokban. Avagy: üzletember, küzdj és bízva bízzál! - Gyulai, Zsófia (Marketing & Menedzsment, 2024)
A TANULMÁNY CÉLJA A tanulmány célja a digitális bizalomépítés folyamatának és jelentőségének vizsgálata a B2B kapcsolatokban, különös tekintettel az online információszerzés szerepére. A kutatás arra irányult, hogy feltárja, miként alakíthatnak ki a B2B vállalkozások bizalmat az üzleti partnereikkel online interakciók során, és milyen tényezők játszanak kulcsszerepet a bizalom kialakításában és fenntartásában. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN Tíz félig strukturált mélyinterjú készült olyan vállalati döntéshozókkal, akiknek a közelmúltban része volt olyan másik vállalattal kapcsolatos beszerzési döntésben, amelyet online információkeresés előzött meg. A mélyinterjúk mélyebb és árnyaltabb megértést adnak a B2B bizalom összetett jelenségéről. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK Az eredmények rávilágítottak, hogy a bizalom kialakításában az indirekt érintkezési pontok, mint például fórumok, blogok és partnerértékelések meghatározó szerepet töltenek be, különösen az online vállalkozások esetében. Az átlátható és következetes információs stratégia, a weboldalak és a hírlevelek megbízhatósága, valamint a digitális biztonsági intézkedések világos kommunikációja növelik a bizalom szintjét. A válaszadók kiemelték az árképzés és a kapcsolati adatok átláthatóságát, valamint a weboldalak esztétikai és tartalmi minőségét mint a bizalom erősítőit. GYAKORLATI JAVASLATOK A kutatás alapján javasolt, hogy a B2B-szektorban tevékenykedő vállalatok fokozott figyelmet fordítsanak az információs tartalom minőségére és megjelenítésére. A digitális biztonság és adatvédelem világos bemutatása, a kommunikációs csatornák diverzifikálása és az ügyfél-orientált szolgáltatások fejlesztése elengedhetetlen a digitális kor kihívásaihoz való alkalmazkodásban. A vállalatoknak ajánlott a szájreklám és az ajánlások előmozdítása, valamint a digitális érintkezési pontok – különösen az indirekt csatornák – aktív figyelemmel kísérése és kezelése. Az üzleti döntéshozatali folyamat támogatása érdekében átláthatóan és hozzáférhető módon kell kommunikálni az adatkezelési és fizetési feltételeket.