A digitális transzformáció vállalati adaptációját irányító tényezők hatásmechanizmusának koncepciója a hazai KKV-k percepciói alapján - Gyimesi, Áron; Fejes, Balázs (Marketing & Menedzsment, 2023)
A TANULMÁNY CÉLJA Tanulmányunk célja a digitális transzformáció puha motívumainak, menedzsment tényezőinek azonosítása, rendszerezése, illetve azok egymáshoz való kapcsolatainak meghatározása egy KKV fókuszú primer kutatás eredményei alapján. A kutatás során egy saját modell koncepcionális igazolása ölt testet, ami a digitális transzformációra mint menedzsment kihívásra tekint. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A kutatás során primer adatgyűjtést végeztünk, valamint a kutatás sejtéseinek igazolására lineáris statisztikai módszertant alkalmaztunk. A feltett kérdések közötti kohéziót a digitális transzformáció biztosította éppúgy, mint a többszörös iteráció során felépülő modell esetében. Az elemzési módszertan lehetőséget biztosított arra, hogy a válaszadó KKV-k percepcióit értékeljük, számszerűsítsük, halmazokba rendezzük, majd elemezzük azokat a szakirodalomban fellelhető ismeretanyag tükrében. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK A kutatás eredményeként igazoltuk, hogy a digitális transzformációnak van egy puha, menedzsment motívumokból álló vetülete. A kutatásban résztvevő vállalatok esetében bizonyítottuk, hogy az általunk összeállított tényező szortiment elemei kapcsolódnak egymáshoz, hatással vannak egymásra és a vállalati digitális transzformációra. A kutatás során meghatározott és modellbe rendezett kilenc Digitális transzformációs tőkeelemre rezonálnak a válaszadó hazai KKV-k. A modell tőkeelemei a vállalatirányítás tekintetében kiaknázható rendszert alkotnak. A primer kutatás eredményei a koncepció igazolására (PoC) alkalmasak. GYAKORLATI JAVASLATOK A kutatás eredményeként azonosított digitális transzformációt támogató menedzsment tényezők tudatos adaptációs keretrendszer gyanánt való alkalmazása hozzájárulhat a KKV-k I40 lemaradásának csökkentéséhez. Ennek fényében fontos erősíteni a vállalatok adaptációs és változásmenedzsment képességét, támogatni azt módszertani elemekkel. Olyanokkal, amelyek segítséget nyújtanak a digitális transzformáció menedzsment szempontú beavatkozási területeinek azonosításában, eredményes irányításában és a sok esetben csak áttételesen érzékelhető összefüggések kihangsúlyozásában.