Hazai karrierkutatások szisztematikus szakirodalom elemzése, különös tekintettel az egyetemi hallgatókat vizsgáló tudományos szakcikkekre - Formádi, Katalin; Papp, Zsófia Márta (Marketing & Menedzsment, 2023)
A TANULMÁNY CÉLJA A karrierkutatások népszerűsége töretlen a nemzetközi szakirodalomban, szinte bármilyen szakterületről, foglalkozásról legyen is szó. Jellemző ez a karrier utak/életutak esetében és a felsőoktatásban még részt vevő hallgatók elvárásainak, terveinek, motivációinak vizsgálatára vonatkozóan egyaránt. Jelen tanulmány célja a tématerület hazai kutatásaira épülő közlemények összegyűjtése és elemzése. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN Kutatásunkban a szisztematikus szakirodalomelemzés módszerét alkalmazva a hazai MTMT rendszerben fellelhető tudományos folyóiratcikkek analízisét végezzük el. A szűrések után 75 tanulmány statisztikai és a témához szorosan kapcsolódó 28 tanulmány részletes elemzésére kerül sor. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK A vizsgálat során megállapítottuk, hogy a kapcsolódó hazai publikációk száma alacsony, de az utóbbi években növekedést mutat. A hazai szakirodalom szemlézése közben világossá vált, hogy a téma kutatása Magyarországon nem széleskörű, bizonyos szakterületekre korlátozódik (főleg a sport és az egészségügy áll a publikált tanulmányok többségének középpontjában). Más területek vagy csak érintőlegesen jelennek meg (pl. gazdaságtudományok), vagy egyáltalán nem kapcsolódik hozzájuk közlemény (pl. mérnöki karrierek). A felsőoktatásban részt vevő hallgatókra vonatkozó vizsgálatok esetében a jövőre vonatkozó megkérdezések és a pályaválasztás mellett egy-egy speciális kutatás jelenik meg (pl. a személyes márkázás szerepe, vagy a Covid-19 hatása). GYAKORLATI JAVASLATOK A napjainkban, illetve esetenként már hosszú évek óta tapasztalható munkaerőpiaci problémák alapján feltételezhető lenne, hogy a felsőoktatásban részt vevő hallgatók karrier-elképzeléseihez kapcsolódó kutatások virágkorukat élik. A szisztematikus szakirodalomelemzés eredményei alapján azonban megállapítható, hogy az ilyen kutatások terén komoly hiányosság mutatkozik. Bármely szakmáról legyen is szó, az ilyen jellegű vizsgálatok fontos és hiánypótoló eredményeket hozhatnak, melyek a munkaerő-piaci szereplők és más döntéshozók számára is alapvetőek lehetnek a jövő tervezésekor.