Digitális üzleti modell innovációk értékelési kihívásai a pénzügyi szektorban – FinTech esettanulmányok: FinTech case studies - Balogh, Virgínia; Katona-Kungler, Kinga (Marketing & Menedzsment, 2024)
A TANULMÁNY CÉLJA A pénzügyi szektor dinamikus átalakulásában a digitális üzleti modell innováciki, különösen a FinTech vállalatok térnyerése kiemelkedő fontosságú. Ezen vállalatok agilitása és újszerű megközelítései a tradicionális pénzügyi szolgáltatások terén felvetik az értékelési módszerek átdolgozásának szükségességét. A tanulmány célja a FinTech vállalatok értékelési folyamatainak átfogó vizsgálata és innovatív értékelési módszerek kialakítása. Ezen módszereknek két fontos tényezőt kell ötvözniük: az üzleti kockázatok és bizonytalanságok figyelembevételét, valamint a tőkeköltségek potenciális torzításának minimalizálását, miközben becslést végez a rugalmassági opcióinak értékére. A hagyományos értékelési keretek mellett egy új, kiegészítő módszertan kidolgozása a cél, mely segít a vállalatok értékét közelebb hozni a valós piaci értékhez. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN Jelen kutatás egy kiegészítő, alternatív megközelítést prezentál, amely lehetővé teszi a FinTech vállalatok komplex értékelését. Ezzel a módszertannal a szakemberek képesek lesznek a reálopciós értékelést alkalmazni, ami egy modern, rugalmas vállalatértékelési módszertan. Ennek eredményeképp a kalkulált vállalatérték közelebb fog konvergálni a tőzsdére lépéskor közzétett piaci értékhez. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK A hipotézis alapján az új reálopciós értékelési módszertan használatával elért eredmények jelentős előrelépést mutatnak a FinTech vállalatok értékelési folyamatában. Az alkalmazott módszertan két fő aspektusa – a rugalmassági opciók és a piaci környezet változásai – hozzájárulnak a vállalatok értékelésének megbízhatóságához és pontosságához. Az esettanulmányok eredményei egyértelműen mutatják, hogy a hagyományos értékelési módszerek gyakran alulbecslik a FinTech vállalatok értékét. A gyakorlatban is megfigyelhető, hogy az új módszertan alapján kalkulált vállalatértékek közelebb állnak a ténylegesen realizált értékekhez a tőzsdére lépéskor. Ez a megbízhatóbb értékelési módszer hozzájárulhat a befektetői döntések megalapozottságához és a pénzügyi tranzakciók hatékonyabb végrehajtásához. GYAKORLATI JAVASLATOK Jelen tanulmány fő ajánlása az, hogy új értékelési módszertanokat kell kidolgozni, amelyek a szektor specifikus jellemzőit és az értékmozgató tényezőket ötvözik. Az ilyen módszertanok segíthetnek csökkenteni a piaci és vállalati értékek közötti szakadékot, lehetővé téve a pontosabb és célorientált vállalatértékelést a FinTech szektorban.