Alkalmazottakkal kapcsolatban felmerülő problémák és lehetséges HR megoldások a magyar kkv-k körében a COVID-19 előtti és utáni időszakban - Ásványi, Zsófia; Sipos, Norbert; Bankó, Zoltán; Berke, Gyula (Marketing & Menedzsment, 2024)
A TANULMÁNY CÉLJA A mikro-, kis- és középvállalatok egy ország gazdaságában és társadalmában is jelentőséggel bírnak, meghatározó szerepük lehet egy-egy térség gazdasági növekedésében, ezért kiemelten fontos, hogy friss kutatások mentén azonosítani tudjuk azokat a kihívásokat és jelenségeket, amelyekkel szembesülnek. A tanulmány célja, hogy empirikus adatok mentén feltárja az alkalmazottakkal kapcsolatban felmerülő problémákat a Covid előtti és utáni időszakra vonatkozóan és beazonosítsa azokat az emberi erőforrás menedzsment gyakorlatokat, amelyek ezekre megoldásként működhetnek. AZ ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A Mikro-, Kis- és Középvállalati Versenyképességi Kutatócsoport (KKVVKK) 2018 és 2023 közötti primer kkv adatfelvétele képezi az elemzési adatbázist. A 620 magyar kkv Covid kitörése előtti és utáni állapotainak összehasonlítása valósult meg a vállalati méretkategóriák figyelembevételével. Az összehasonlítás függetlenségpróba vizsgálattal történt a kiválasztott kérdések mentén. A LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK A kutatás eredményei rámutatnak a Covid előtti és utáni szervezeti foglalkoztatási problémákra, a vizsgált szervezeti körben elsősorban az alacsony alkalmazotti munkamorálra és munkaintenzitásra, amely a Covid óta eltelt időszakban a vállalati vezetők megítélése alapján csak fokozódott. A további azonosított alkalmazotti problémákkal együtt az eredmények rávilágítanak a szervezeti humánpolitika, azon belül is az ösztönzésmenedzsment fontosságára, amelynek egymáshoz horizontálisan illeszkedő, egymást erősítő és kiegészítő elemei (személyzetfejlesztés, bérezés, ösztönzési rendszer) célzott megoldást jelenthetnek a kihívásokra. GYAKORLATI JAVASLATOK A kutatás hozzájárul a hazai mikro-, kis- és középvállalatok alkalmazottakkal kapcsolatban felmerülő problémáinak és az ezekre adott szervezeti humánpolitikai válaszainak pontosabb megértéséhez. Mindezen információk megmutatják a Covid szervezeti foglalkoztatási kihívásokra gyakorolt hatásait és azt, hogy milyen stratégiákat alkalmaznak olyan munkáltatók, akik szervezeti méretükből fakadóan nem feltétlenül rendelkeznek dedikált HR szakemberekkel. Köszönetnyilvánítás: A tanulmány a 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00306 számú „Okos Révkalauz HUB” című projekt és az NKFI-135732 sz. „Az innovatív foglalkoztatási formák komplex kutatása - a munkajogi jogalkotás, jogalkalmazás és a vállalati hatékonyság összefüggései” keretében készült.