KKV specifikus HR auditálás egy HR szolgáltató szervezetnél - Egy pilot kutatás tapasztalatai - Török-Kmoskó, Judit; Dajnoki, Krisztina (Marketing & Menedzsment, 2023)
A TANULMÁNY CÉLJA Célunk egy HR szolgáltató által létrehozott újszerű, KKV specifikus audit módszer sajátosságainak feltárása. A tanulmányban választ keresünk arra, hogy ez az innovatív módszer alkalmas-e annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy a KKV szervezeteknek mely HR területeiket érdemes kiszervezniük külsős HR szolgáltatóhoz. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A HR támogatás és kiszervezés vizsgálatát hazai és nemzetközi szakirodalom elemzésre, valamint további szekunder kutatásra alapoztuk és dokumentumelemzésen alapuló esettanulmányt készítettünk. Jelen értelmezésben az esettanulmány azt jelenti, hogy az auditot végző HR szakértők dokumentumelemzést hajtottak végre, melyet esettanulmány módszerrel vizsgálva részletes betekintést kaptunk egy valós, KKV szektorban működő szolgáltató szervezet gyakorlataiba. A vizsgálatot HR szakértőkkel végzett strukturált interjúkkal egészítettük ki, valamint visszamérési céllal interjút készítettünk a KKV első számú vezetőjével is. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK Az eredmények alapján az audit alkalmasnak bizonyult arra, hogy a KKV döntést hozzon a HR tevékenységek kiszervezése terén, optimalizálva ezzel az erőforrások felhasználását. A módszer segítséget nyújtott a jelenlegi HR gyakorlatok feltárásában és a hatékonyabb erőforrás felhasználást célzó döntések meghozatalában. A HR audit módszer alkalmazása a KKV szektorban viszonylag új téma, amely relatíve alulreprezentált a hazai szakirodalomban. Ez a tény önmagában is indokolja annak jelentőségét. A HR funkciók kiszervezése és a humán erőforrások hatékony kezelése mindig is kiemelt jelentőséggel bírt a vállalkozások számára, azonban az átfogó módszerek és eszközök hiánya korlátozták a hatékony döntéshozatalt. GYAKORLATI JAVASLATOK A tanulmány összeállításkor arra törekedtünk, hogy új perspektívákat nyújtsunk a KKV-k számára a HR gyakorlatok fejlesztésére és a kiszervezési döntések meghozatalára. Az általunk ismertetett HR audit módszer innovatív megközelítést képvisel, amely egyfajta döntéstámogató jelleggel segítséget nyújt a KKV szektorban a hatékony emberi erőforrás gazdálkodásban, illetve annak kiszervezésében és ezáltal a versenyképességük javításában.