A „balkánság” turisztikai értelmezése a TripAdvisor utazási portál tartalomelemzése alapján - Michalkó, Gábor; Jancsik, András; Teveli-Horváth, Dorottya; Kiss, Kornélia; Sulyok, Judit; Smith, Melanie; Puczkó, László; Sziva, Ivett (Marketing & Menedzsment, 2019)
A TANULMÁNY CÉLJA A tanulmány arra a kérdésre keresi a választ, hogy a Balkánhoz kötődő turisztikai szolgáltatásoknak a fogyasztók által balkániként észlelt sajátosságai hordoznak-e olyan karakterisztikus jegyeket, amelyekből Balkan márkanév alatt a turizmusban sikeresen értékesíthető termék fejleszthető. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A tanulmány adatbázisát a TripAdvisor információi szolgáltatták, a népszerű utazási portálról származó 3860 olyan vélemény képezi a tartalomelemzés alapját, amelyben szerepel a Balkán szó. A KUTATÁS LEGFONTOSABB EREDMÉNYE, ÚJDONSÁGOK A TripAdvisor utazási portálon balkániként megjelentetett tapasztalatok alapvetően a földrajzi fekvés megélésére (1), a szélesen értelmezett, a gasztronómiát középpontba helyező kulturális tradíciókra (2) és a mindezekből építkező turisztikai miliőre (3) fókuszálnak. GYAKORLATI/GAZDASÁGPOLITIKAI JAVASLATOK A turisztikai termékfejlesztés során, illetve annak következményeként célszerű a balkáni jelző esetlegesen meglévő negatív összetevőit kiküszöbölni és a kínálat sajátosan regionális (tehát a Balkán egészére jellemző) elemeit a marketingkommunikáció segítségével markánsan hangsúlyozni, ezzel lehetőség nyílik egy többnyire pozitív elemeket tartalmazó Balkán márka kiépítésére.