Az idegen nyelvi kompetenciák szerepe a fiatalok mobilitásában - Dabasi, Zsuzsanna Halász; Lipták, Katalin; Horváth, Klaudia (Marketing & Menedzsment, 2018)
A TANULMÁNY CÉLJA Tanulmányunk célja megerősíteni azt a feltételezésünket, hogy az idegen nyelvi kompetenciák több aspektusból is befolyásolják a fiatalok mobilitási hajlandóságát, attitűdéjt. Az általánosan rossz idegen nyelvű kompetenciák és a hazánkban gyakorta eredménytelen iskolai nyelvoktatás együttesen meghatározzák a fiatalok nemzetközi mobilitással kapcsolatos attitűdjét. Mindezek gátló tényezők az Erasmus által támogatott külföldi részképzések magyarországi felhasználásában. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A cikk egy nemzetközi kutatás Magyarországi eredményeit ismerteti, 49 félig strukturált narratív interjú alapján bizonyítva azt a hipotézist, hogy az idegen nyelvi kompetenciák megléte és hiánya kulcskérdés a fiatalok oktatási mobilitásában. A tanulmányban a mobilitásban részt vett középiskolásokkal és egyetemistákkal készült interjúk alapján vizsgáljuk a nyelvi kompetenciák meglétét vagy hiányát, annak mobilitást támogató vagy gátló voltát, a mobilitás folyamán való fejlődést, annak következményét a tanulói karrierben illetve jövőbeli elképzelésekben. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK Vizsgálatunk megerősítette, hogy bár jelentősen javult az elmúlt 10 évben a fiatalok idegennyelv-ismerete, ez még napjainkban is gyengének minősül, javítása az ország versenyképességének egyik tényezője. A kutatás rávilágított arra, hogy a fiatalok tanulmányi célú mobilitása összefügg az idegen nyelvi kompetenciáikkal, egyrészt utazási döntéseikben közrejátszik az idegen nyelvi ismeretük, másrészt a kommunikációjuk javítási szándéka. GYAKORLATI JAVASLATOK Eredményeink elsősorban az oktatáspolitika területén hasznosíthatók, illetve alapul szolgálhatnak olyan fejlesztő programok kidolgozásában, melyek segítik a fiatalok munkavállalási kompetenciáinak fejlődését és ezen keresztül a magyar vállalkozások versenyképességét. A kutatást és a tanulmány támogatta A MOVE „Mapping mobility – pathways, institutions and structural effects of youth mobility in Europe” HORIZONT 2020 projekt (szerződésszám: 649263) www.move-project.eu