Az Amerikai Egyesült Államok innovációs rendszerének jogi és intézményi vonásai - Molnár, István (Marketing & Menedzsment, 2019)
Az innovációs rendszereknek nincs egységes értelmezése, ezért nincs egy mindenki által elfogadott közös meghatározása sem. Freeman a japán nemzeti innovációs rendszerről írt munkájában széles intézményi kört vizsgál: meghatározása érteimében a nemzeti innovációs rendszer „a köz- és a magánszektor azon intézményeinek hálózata, amelyek aktívak az újdonságok kezdeményezésében és importálásában, a módosító jellegű termék- és technológia-innovációkban és az újdonságok elterjesztésében” (Freeman: 1988). Az OECD Titkárságának meghatározása szerint „a nemzeti innovációs rendszert egy ország mindazon piaci és nem piaci intézményei alkotják, amelyek az innovációs technológia-diffúzió irányát és sebességét befolyásolják” (Búzás: 2002).