Marketingorientációs tényezők a hazai labdarúgás szponzorációs piacának tükrében - Berkes, Péter (Marketing & Menedzsment, 2019)
A futball gazdasági relevanciájának növekedése érthető módon megteremtette a sportág marketingorientált megközelítésének létjogosultságát és igényét. A feltáró jellegű, empirikus, keresztmetszeti marketingkutatás elsődleges célja normatívan megfogalmazva az, hogy melyek azok a makroszintű marketingorientációs tényezők, amelyek a honi professzionális labdarúgás szponzorációs piacán az integrált marketingkommunikációt alkalmazó szponzorvállalatokat vezérlik. A kutatás során primer marketingkutatási módszereket illetően kvantitatív (survey) módszert használtam. Az empirikus kutatás eredményeinek tükrében arra a következtetésre jutottam, hogy a mai magyar futballszponzorációs gyakorlatot főként az etikai modell határozza meg, a keresleti oldal döntései még a Friedman-félei „mintha-racionális” követelményét sem elégítik ki.