Miért nem tőzsdézik a magyar? - A Marketing Centrum felmérése a tőzsdei befektetésekről - Marián, Béla (Marketing & Menedzsment, 2019)
Jól jelzi egy ország gazdasági fejlettségét az a tény, hogy polgárainak hány százaléka részvénytulajdonos. Ez persze nemcsak a gazdaság fejlettségén múlik, hanem az adott ország hagyományain is. A legnagyobb valószínűséggel az angolszász országokban és Hollandiában tőzsdéznek a kisbefektetők, miközben számos fejlett európai országban inkább a konzervatív befektetési formákat preferálják a polgárok. Nálunk a szocializmus évtizedei alatt megszakadtak a háború előtt eleven tőzsdei hagyományok, és gazdaságunk sem igazán fejlett. Ugyanakkor amíg szárnyalt a hazai értékpapírok árfolyama, sokan kerestek vagyonokat tőzsdei befektetésekkel. Aztán meg sokan sokat veszítettek, amikor zuhantak a részvényárfolyamok. Mindezek fényében különösen érdemes szemügyre venni, hogy miket gondolnak a tőzsdézéséről honfitársaink.