Kontrolling a vállalat irányítási folyamataiban - Hanyecz, Lajos (Marketing & Menedzsment, 2019)
A dinamikusan változó környezetben a vállalkozások sikerét döntően befolyásolja a vezetés reagáló, koordináló, adaptációs képessége, amelynek biztosításában nem nélkülözhető a modem kontrollingkoncepció alkalmazása. Az optimális megvalósítást a tervezés, az ellenőrzés és az operatív irányítás összehangolása teszi lehetővé, amelynek sikeres megoldásában meghatározó szerepet tölt be a kontrolling, így válhat maga is a nyereségorientált vállalati irányítás hatékony eszközévé. A kontrolling tevékenysége akkor lehet sikeres, ha kellő aktivitással, a vezetéssel megfelelő munkamegosztást kialakítva szervül bele az említett folyamatokba. A tanulmány bemutatja, részletes vizsgálat tárgyává teszi azokat a kontrollingfunkciókat, -feladatokat, amelyeket a komplex vezetési, irányítási folyamatok rendszerében a tervezés, az ellenőrzés, az operatív irányítás során és a végrehajtással összefüggésben kell elvégezni az eredményes információellátás és koordináció érdekében.