A Phare-program Magyarországon 1990-1998 - Heil, Péter (Marketing & Menedzsment, 2019)
Az Európai Unió Phare-programja az idén tíz éves múltra tekint vissza. Az Európai Közösség Tanácsa először 1988-ban a rodoszi csúcsértekezletén foglalkozott azzal, hogy az egyes kelet-közép-európai államokban megindult piacgazdasági reformokat és a demokratizálódási folyamatot konkrét anyagi támogatással is elősegítse. Fél évvel később a párizsi G7 értekezleten az Európai Bizottság magára vállalta a 24 legfejlettebb tőkés országtól érkező hasonló célú segélyek koordinációját. A Phare-program megindítására vonatkozó végleges döntést a Közösség vezetői 1989 decemberében hozták meg.