Az Európai Unióból érkező támogatások jövője - Czéh, Tibor (Marketing & Menedzsment, 2019)
A csatlakozási tárgyalások megindulásával párhuzamosan az EU alapvetően átértékelte a közép- és kelet- európai társult államok számára nyújtott segélyprogramjainak szerepét. Az EU-segélyek a továbbiakban kizárólag a csatlakozási folyamathoz szorosan kapcsolódó intézmény fejlesztési és beruházási projekteket támogatják. A konkrét projekt javaslatoknak az ún. Csatlakozási Partnerségi dokumentumon, illetve a Közösségi Vívmányok (az ún. „Acquis") átvételét szolgáló Nemzeti Programon kell alapulniuk . A segélyprogramok elsődleges célja ezen belül a különböző EU-normák végrehajtásához és érvényesítéséhez szükséges adminisztratív kapacitások, a felelős közigazgatási szervek stratégiai fejlesztése, illetve az EU-előírások gyakorlati teljesülését szolgáló beruházások (intézmény fejlesztéshez kapcsolódóeszközbeszerzések, környezetvédelmi, infrastrukturális befektetések) társfinanszírozása.