A humor szerepe a reklámban - Doubravszky, Júlia (Marketing & Menedzsment, 2019)
A reklám - kommunikáció. A kommunikációs folyamat hatékonyságát pedig döntően befolyásolja a befogadó nyitottsága. Egy reklám hatásosságát tehát nagymértékben meghatározza az, hogy mennyire nyitott nézővel vagy hallgatóval találkozik. Az egyén nyitottságát számos tényező befolyásolja. Ezek egy része magával az egyénnel, más része pedig környezetével kapcsolatos. Van azonban még egy tényező: maga a reklám. Pontosabban a reklámban alkalmazott, a befogadó megnyitására szolgáló eszközök. Melyek ezek? Például a kellemes zene, a látványos kép... és a humor. A humor szerepe tehát döntően az, hogy „előkészítse" a nézőt ill. hallgatót a reklámüzenet befogadására: feloldja a benne levő feszültséget, csökkentse az illetőben élő előítéleteket, és kellemes, laza állapotot teremtsen benne. A humor másik jótékony hatása a befogadóban keletkező boldogságérzet. Ez egyrészt szintén a kommunikációt könnyíti, másrészt pedig növeli a reklám - és ezen keresztül a reklámozott termék - kedveltségét az egyénben. A humor tehát, úgy tűnik, „csodafegyver", mely garantáltan növeli egy reklám hatékonyságát. Valóban az lenne? Erre keresek választ dolgozatomban.