Információmenedzselés, I. rész: Az alapok alapjai - Halassy, Béla (Marketing & Menedzsment, 2019)
Menedzselhető-e az információ? Ez a kérdés egyre komolyabban foglalkoztatja a vállalati vezetőket éppenúgy, mint a felelősségérzettel bíró informatikai szakembereket. A felvetés jogos, mert a számítógépes technika (hardver) és technológia (szoftver) rohamos fejlődésével messze nem képes lépést tartani az ún. „orgver", a vállalati információk megszervezésének és menedzselésének módszere. Az olló egyre szélesebbre tárul, és ez a jelenség a felelős azért, hogy informatikai beruházásaink nem járnak a várt eredményekkel. Cikksorozatunkban sorra vesszük az információmenedzselés (IM) aspektusait. Rámutatunk az említett aránytalanságért felelős tényezőkre és a jobbítás lehetséges módjaira. Mindehhez azonban tisztában kell lennünk az IM lényegével és mindenekelőtt magának az információs rendszernek a mibenlétével. A sorozat ezen első részében az információmenedzselés hátterének megvilágítása után hozzáfogunk az információs rendszer vezetői és informatikai szempontból történő áttekintéséhez.