Találjuk ki Magyarországot avagy: egy tudós föídőnjáró álmai - interjú Hankiss Elemérrel - Balázs, István (Marketing & Menedzsment, 2019)
Hankiss Elemér egy 1977-ben publikált tanulmányában olvashatjuk : „...az emberek többsége nincs a tudatában annak a ténynek és felelősségnek, hogy neki magának, illetve a társadalomnak magának lehet és kell meghatároznia és célul kitűznie az elérendő létformát... meg sem kísérli meghatározni e létforma s a hozzákapcsolódó, objektív értékek körét, hanem eleve adottnak veszi mindezt..." Később, a Diagnózisok című kötetben - ennek is már másfél évtizede - még kínosabb kérdésekkel szembesít:gyengélkedhetik-e egy társadalom, miért és hogyan torzult viselkedéskultúránk, a pongyolaság mint mindent átszövő magatartásforma... A rendszerváltás adta lehetőség és nyilván alkati adottság is: a szociológia professzora a társadalomtudósi gyakorlat cselekvési köre mellé egy másik kört is rajzolt: tavaly februárban életrehívta és az óta is tevőlegesen élteti a Találjuk ki Magyarországot mozgalmat.