Szakterületi prognosztika, jövőképlátás és -alakítás - Pálinkás, Jenő (Marketing & Menedzsment, 2019)
A prognóziskészítés módszertani ajánlásai a hazai szakirodalomban alapvetően két fő területre koncentrálnak. A szerzők egy része a makroszintű prognózisok szerepét hangsúlyozza. E téren jelentős kutató-fejlesztő munka folyik ma is. Különös hangsúlyt kapott az elmúlt években a struktúrapolitikához kapcsolódó kutatási terület. Számos közelítés, módszertan létezik. Szinte ahány kutatóhely van, annyi vizsgálati módszert dolgoztak ki. Más kutatók a mikrogazdaság, a vállalkozás-gazdaságtan keretébe helyezik vizsgálataikat. Ez a nálunk kialakulóban lévő - többnyire adaptálással születő - módszertan együtt gazdagodik azzal a gazdasági alappal, mely maga is a kialakulást követő fejlődés első szakaszában van.