A földrajzi árujelzők nemzetközi oltalma és az Európai Unió: Elsőként a világon: Regionális eredetvédelemi rendszer az Európai Unióban - Tattay, Levente (Marketing & Menedzsment, 2019)
A földrajzi árujelzők, köztük elsősorban az eredetmegjelölések már az ókorban és a középkorban fontos szerepet töltöttek be a világ kereskedelmében, széles körű ismeretségüknek és erős minőségjelző funkcióiknak köszönhetően. Itt elég a carrarai márványt, a brüsszeli csipkét és a portói borokat megemlíteni. Jelenlegi körülményeink között az eredet-megjelölések mind jelentősebb szerepet játszanak a fejlett mezőgazdaságú országokban, amelyek közül Franciaország juthat elsőként eszünkbe, ahol az oltalom alatt álló eredet-megjelölésekkel védett borok, pezsgők és konyakok részesedése meghaladja a 80%-ot az adekvát termékek értékesítéséből.