Kompetenciaelvárások értelmezése egy mélyinterjús kutatás eredményei alapján - Tóthné, Tünde Téglás; Hlédik, Erika (Marketing & Menedzsment, 2018)
A TANULMÁNY CÉLJA Kutatásaink során a felsőfokú végzettséggel rendelkező pályakezdőkkel szemben támasztott kompetenciaelvárások eltérő értelmezésének megismerésére vállalkozunk. A munkáltatói elvárásokat feltérképező hazai kutatási eredmények összehasonlításából készített korábbi elemzések rámutattak, hogy a végzett diákok és a munkáltatók másként gondolkodhatnak az egyes kompetenciaelvárásokról. Ezen eredmények miatt tartottuk fontosnak megvizsgálni, hogy a vállalati oldal hogyan értelmezi az elvárt kompetenciákat a diplomás pályakezdők kiválasztása során. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN Feltáró kutatásunkban vállalati mintán a munkáltatók kiválasztási szakembereit mélyinterjúk keretében kérdeztük a gazdasági és műszaki felsőfokú végzettséggel rendelkező pályakezdőkkel kapcsolatos elvárásaikról. Az általános elvárások megismerése után öt, a munkáltatók által fontosnak ítélt kompetencia mentén vizsgáltuk a vállalati kiválasztás során használt általános szervezeti kompetenciaelvárások tartalmát, értelmezését. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK Azt tapasztaltuk, hogy az önálló munkavégzés, az együttműködés és az alap kommunikációs kompetenciaelvárások esetében a kutatásunkban részt vett munkáltatók hasonló dimenziók mentén gondolkodnak. A tanulási és a probléma-megoldási kompetencia esetében ugyanakkor eltérő értelmezéseket tártunk fel. A tanulási kompetencia tartalma a szervezetekben nagyon eltérő, és több szervezetben is átalakulóban van, a kompetencia értelmezésében három egymásra épülő dimenziót azonosítottunk. A probléma-megoldási kompetencia esetében azt tapasztaltuk, hogy a szervezet felelősség megosztási gyakorlatától függően a problémához való hozzáállás különböző felhatalmazással párosul, ennek megfelelően itt is hierarchikusan egymásra épülő dimenziókba rendeződnek az elvárások. GYAKORLATI JAVASLATOK Kutatásunk eredményeképpen javaslatot tettünk eddig általánosan használt kompetenciafogalmak részképességeinek a munkáltatók gondolkodásához illeszkedő meghatározására, és a különböző tartalommal használt fogalmak beazonosítására. A kompetenciafogalmak tisztázására irányuló elemzésünk eredményei megalapozhatják egy későbbi kvantitatív kutatás előkészítését, mely a pályakezdőkkel kapcsolatos munkáltatói elvárásokat pontosabban képes felmérni.