A költség - haszon elv stratégiája Tudomány határok nélkül – brazil hallgatók Magyarországon - Fenyves, Veronika; Kovács, Barnabás; Böcskei, Elvira (Marketing & Menedzsment, 2019)
A TANULMÁNY CÉLJA A brazil kormány létrehozta a Tudomány Határok Nélkül ösztöndíjprogramját, amelynek keretében a hallgatóknak lehetővé tették, hogy felsőfokú tanulmányaik során egy évet külföldi egyetemeken tanulhassanak. A programhoz Magyarország a közép-európai országok közül elsőként csatlakozott, így a magyar felsőoktatási intézmények kínálata a legnagyobb országok egyetemeinek ajánlatai mellett jelent meg. A jövőre vonatkozóan meghatározónak tartottuk, hogy megismerjük, hogy hogyan látnak minket, magyarokat a külföldről érkezők, milyennek ítélik meg oktatási rendszerünket, mennyiben felel meg nemzetközi szinten oktatásunk struktúrája, színvonala, melyek az erősségeink, és melyek azok a területek, amelyek még kihívásokban bővelkednek. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A tanulmány első részében a Tudomány Határok Nélkül ösztöndíjprogram ismertetésére kerül sor. Ezt követően a szakirodalmi feldolgozás keretében a nemzetközi hallgatói mobilitás három pólusának – a Csendes óceániai, Ibériai, közép-európai pólus – főbb jellemzőire térünk ki. A kérdőíves felmérés témaköreinek ismertetését követően kerül sor a kapott eredmények bemutatására. A kérdőív feldolgozása SPSS-es statisztikai adatelemzéssel történt. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK Jelen cikkben a Magyarországon tanulmányokat folytató brazil hallgatók megélhetési költségeinek ismertetésére kerül sor. A költségek elemzésén keresztül többek között választ kaptunk arra a kérdésre, hogy a hallgatók számára nyújtott ösztöndíj fedezetet teremtett szükségleteik kielégítésére. Kutatási eredményeink alátámasztották feltételezésünket, amely szerint a hallgatók prioritásként kezelik, hogy kedvezőbb anyagi feltételekkel tudjanak tanulni, így a képzés választásában szerepe volt az ösztöndíj lehetőségének, továbbá a megélhetési költségeknek. GYAKORLATI JAVASLATOK Az oktatás finanszírozása a világ valamennyi országába egy hosszú távú befektetés, amelynek megtérülése csak számokban nem, vagy legalábbis nehezen mérhető. A pénzben mérhető profiton túl a nemzetközi mobilitásnak sokkal nagyobb értéket kell, hogy képviseljen, olyan értékeket, mint a nyitottságot és megértést a különböző kultúrák megismerése révén, a kritikus gondolkodásmód kialakítását, a készségek fejlődését. A külföldi tanulmányok választása egy igen összetett folyamat, így a hallgatói mobilitás mozgatórugóinak feltérképezése a továbbiakban is számos kutatási területnek adhat teret.