Funkcionális értéklánctervezés egy kereskedelmi vállalat példáján keresztül - Kozák, Tamás (Marketing & Menedzsment, 2019)
A cikkben ismertetett költségracionalizálási módszer alapvetően értékláncelemzésre épül. Egy kereskedelmi vállalat beszerzési, készletezési, értékesítési folyamatához kapcsolódó ún. cost driverek azonosításával, illetve a kompetenciamátrixok értékelésével válik elemezhetővé, modellezhetővé az áruforgalmi folyamat. Az egyes munkakörökhöz tartozó fajlagos munkaerőkapacitás-lekötés az FTE (Full Time Equivalent) arányszámokkal kerül értékelésre.