Pénzügyi területen dolgozó értékesítők a csapattagtípus kérdőív tükrében - Juhász, István (Marketing & Menedzsment, 2021)
A TANULMÁNY CÉLJA Olyan üzletkötői csapattagtípus felállítása – a Belbin-féle csapattagtípus kérdőív segítségével – mely megkönnyíti az üzletkötői álláshirdetésekre jelentkezők kiválasztását – illetve későbbi motiválását – a pénzügyi, biztosítási tevékenység nemzetgazdasági ág területén. MÓDSZERTAN A vizsgálat alanyai a jelenleg pénzügyi területen, azon belül is értékesítői munkakörben dolgozó munkavállalók. Elsősorban a bankokban, biztosítóknál, lakás-takarékpénztárakban, pénzügyi tanácsadóknál, valamint faktorcégeknél, lízingcégeknél, takarékszövetkezeteknél és tőzsdei vállalatoknál tevékenykedő értékesítők személyisége került górcső alá. A vizsgálati alanyok on-line az internet segítségével töltötték ki a kérdőíveket. A mintavétel a nem véletlen mintavételi eljárások közül, a hólabda-mintavételi eljárás révén történt. A begyűjtött adatok elemzése és kiértékelése az excel program segítségével zajlott. Megállapításra került különböző szempontok alapján, hogy mekkora a minta átlaga, valamint gyakoriságokkal és megoszlási viszonyszámokkal is dolgoztam. LEGFONTOSAB EREDMÉNYEK A vizsgált, pénzügyi területen dolgozó üzletkötők közül a Belbin-féle csapattagtípus kérdőívben elért eredmények alapján legtöbben a Vállalatépítő típusba (a teljes minta 26 %) tartoznak. (Magas értéket ért még el a Csapatépítő típus (19 %) és a Forrásfeltáró típus (15 %). A három típusba történő besorolás összesen a minta 60 %-át fedi le.) A kutatásban részt vevő válaszadók – a Belbin-féle csapattagtípus kérdőív alapján – szintén ennél a három típusnál értek el a legnagyobb, 18 pont feletti értéket. Az átlageredmények tekintetében így a következő három csapattagtípus került a dobogóra: Vállalatépítő (19,60), Csapatépítő (18,78), Forrásfeltáró (18,62). JAVASLATOK A pénzügyi területen tevékenykedő értékesítők kiválasztásában és motiválásában alkalmazandó Belbin-féle csapattagtípus kérdőív eredményei esetében elsősorban a következő csapattagtípusokba történő besorolást tekintsék – szükséges, de nem elégséges – pozitív feltételnek a vállalati döntéshozók: Vállalatépítő, Csapatépítő és Forrásfeltáró! Köszönetnyilvánítás: A tanulmány egy – 2019-ben a Miskolci Egyetem Vállalkozáselmélet és Gyakorlat Doktori Iskolájában védésre került – doktori értekezés részét képezi.