Az egészségügyi marketing néhány érdekes kérdése: Milyen sajátosságok jellemzik az egészségügyi szolgáltatások piacát, és hol hasznosíthatók benne a marketingismeretek? - Szabóné Pataky, Eszter (Marketing & Menedzsment, 2019)
Az egészségügyi szolgáltatások két okból is különös figyelmet érdemelnek: egyrészt mivel beteggé bárki válhat - függetlenül jövedelmi viszonyaitól és társadalmi helyzetétől -, másrészt mivel egészségügyi rendszerünk ellentmondásoktól sem mentes „piacosítása” napjainkban zajlik. Ez pedig felértékeli a marketingismereteket. Ezért érdemes áttekintenünk, mi jellemzi e sajátos szolgáltatásformát, hogyan elemezhetjük és működtethetjük a marketingszempontokat is figyelembe véve, és egyáltalán: hol és milyen marketingeszközöknek - módszereknek van létjogosultsága, sőt haszna az egészségügyi szolgáltatások területén?