Evolutional analysis of the leadership aspects of order, dominance, and obedience - Kunos, István (The Hungarian Journal of Marketing and Management, 2019)
Etológusok véleménye szerint az állati agresszió talán legfontosabb funkciója az erőforrások elosztása, miközben valamiféle szabályozott rendet, rangsort is létrehoz az állati csoportokban. Az emberi csoportokban,ahol az együttműködés, elosztás, és a csere különböző formái megjelennek, ott a mindennapi élet alapvető mechanizmusaivá fejlődnek a rangsort meghatározó agresszió primitívebb, biológiai formái. Ezek elsősorban a gyerekek között, az informális csoportokban, valamint a társadalmon kívüli életben, mint például a bűnözésben játszanak jelentős szerepet. A társadalom működésének tekintetében azonban az agresszió absztraktabb formáit használó mechanizmusok a fontosabbak. Ilyenek például a csoportok tevékenységét szabályozó hatalmi viszonyok, vagy a politika mechanizmusai, melyekben természetesen szintén megtaláljuk az ősi, biológiai mozgatórugókat. (Csányi, 2000)