Vállalatok társadalmi felelőssége a termékinnovációban - Kőszeghy, Balázs (Marketing & Menedzsment, 2019)
A vállalatok társadalmi felelőssége (CSR), a nemzetközi tendenciákkal összhangban, hazánkban is mindinkább a figyelem középpontjába terül. A CSR túlmutat a vállalatok környezeti felelősségének kérdésén, bár esetenként még mindig mindössze a környezettudatosságra, a környezeti teljesítményre utalva használatos. Ugyanakkor, a fenntartható fejlődés hármas alapelvének szemlélete (gazdasági, környezeti és társadalmi tényező együttes kezelése) mindinkább előtérbe kerül. Míg ennek egyik leginkább tárgyalt területe a marketingkommunikáció, ez nem nélkülözheti a környezeti és társadalmi elvárások beépülését a marketing egyéb területeinek mindennapi gyakorlatába sem.