Hogyan nézzünk fókuszcsoportot? - Becker, György (Marketing & Menedzsment, 2019)
A fókuszcsoport, mint kvalitatív műfaj, misztériumjáték. A kvantitatív kutatásokhoz képest alacsony elemszám és szubjektívnek nevezhető eredmények miatt körüllengi egyfajta lekicsinylés, ugyanakkor az alkalmazott pszichológiai módszerek és projektív technikák miatt átjárja némi ezoterikus misztikum. Játék is, mivel a tükör mögül szemlélődő Megbízó számára mutatvány, amelynek során a kutató cég prezentálja neki az ő saját fogyasztóját - in vitro. Minél szórakoztatóbban teszi, annál meggyőzőbb és sikeresebb a kutatás.