A magyar háztartások portfólió választási preferenciái az időskorban - Tóth-Pajor, Ákos (Marketing & Menedzsment, 2021)
A TANULMÁNY CÉLJA A tanulmány célja a magyar háztartások portfólióválasztási szokásainak vizsgálata a nyugdíjkorhatárt elérő 65-80 éves korosztályban. Arra a kutatási kérdésre kerestem a választ, hogy a vizsgált korosztályba tartozó válaszadók milyen preferenciák szerint választják ki a számukra megfelelő portfóliót, hiszen a portfólió választás életciklus elmélete a nyugdíjkorhatárt elérő korosztály tekintetében nem vezet egyértelmű következtetésre. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A portfólióválasztás életciklus elméletéből következő, empirikusan is jól tesztelhető kutatási kérdés megválaszolása érdekében egy ordinális logisztikus regressziós modell segítségével vizsgáltam meg a portfólió választási szokásokat az életciklus különböző szakaszaiban az iskolai végzettség és a kockázati magatartás függvényében. A KUTATÁS LEGFONTOSABB EREDMÉNYEI, ÚJDONSÁGOK Megállapítottam, hogy az iskolai végzettség és a kockázati magatartás hatásait kiszűrve a 65-80 éves korosztályba tartozók szignifikánsan nagyobb valószínűséggel választanak kevésbé kockázatos portfóliókat a fiatalabbakhoz képest. Ezen felül megmutattam, hogy a részvényeket nem tartalmazó portfóliókat választók körében a 65-80 éves korosztály aránya szignifikánsan magasabb. GYAKORLATI JAVASLATOK A tanulmányban bemutatott eredmények iránymutatásként szolgálnak a magyar háztartások nyugdíjkorhatárt követő életszakaszban megfigyelhető portfólióválasztási szokásainak vonatkozásában, ezzel kiegészítve a portfólió választás életciklus elméletének következtetéseit. Köszönetnyilvánítás: A tanulmány az „EFOP-3.6.1-16-2016-00004. Átfogó fejlesztések a Pécsi Tudományegyetemen az intelligens szakosodás megvalósítása érdekében (Időskori döntéshozatal projektelem, 11. téma)” című pályázat támogatásával készült.