A SARS-CoV2 pandémia hatása a magyarországi szálláshelyekre - Soós, Gabriella; Várhelyi, Tamás (Marketing & Menedzsment, 2021)
A TANULMÁNY CÉLJA A SARS-CoV2 járvány alapvetően megváltoztatta az életünket. Különösen igaz ez a turisztikai szektorra, azon belül a szálláshely-szolgáltatásra, hiszen az izoláció, a kormányzati korlátozások hónapokra elvonták a keresletet a szolgáltatóktól. A szereplők túlélése nagyban függött a menedzsment elveitől, várakozásaitól, a szálláshely finanszírozó-képességétől. Célunk az volt, hogy felmérjük, hogy a járványban eddig lefutott három hullám hogyan hatott a szálláshelyek működésre és felmérjük, hogyan állítható helyre a szektor versenyképessége. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN Kutatásunkban 252 magyarországi kereskedelmi és magánszálláshely adatait elemeztük egy online kérdőíves felmérés alapján, melyet a szálláshelynek juttatunk el e-mailben. A mintába választottunk minden szálláshely-típusból, régióból, foglalkoztatotti létszámcsoportból alanyokat. Az adatokat SPSS és MS Excel programok segítségével elemeztük. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK A járvány hatására 2020-ban a szálláshelyek kihasználtsága drasztikusan visszaesett. Ez leginkább azokat a szálláshelyeket érintette, ahol magas a külföldi vendégek aránya és legkevésbé azokat, akik továbbra is fogadhattak üzleti célú vendégeket. A bevételek jelentősen visszaestek, a kiadások kisebb mértékben nőttek a védekezéssel összefüggésben. A szálláshelyek több mint ötöde teljesen bezárt 2020 szeptemberét követően, a többiek igyekeztek előre menekülni, épületfelújítást, szolgáltatásfejlesztést hajtottak végre. A szereplők közel kétharmada vett igénybe valamilyen támogatást a túléléshez, fejlesztéshez. Érdekes volt, hogy egyes szálláshelyek a kieső bevételek miatt árat emeltek, míg mások a kereslet fenntartása, vagy visszaállítás miatt inkább árat csökkentettek, vagy változatlanul hagyták azt. GYAKORLATI JAVASLATOK A jelentős és hosszú ideig tartó bevételkiesés miatt további támogatásokra van szükség. A támogatásoknál fontos a szegmentáció, hiszen a különböző szálláshely-típusok, régiók más-más igényekkel, más-más problémákkal néznek szembe. A munkabértámogatás nem minden szolgáltatónak nyújt megfelelő támogatást, így igény merült fel a kieső bevétel kompenzációjára az előző (járvány előtt) időszak alapján, a hitelmoratórium hatásainak kompenzációjára, új, támogatott hitellehetőségekre, a reprezentációs adó és jegyáfa csökkentésére.