Fenntartható(bb) fesztiválok a pandémia idején – a balatoni fesztiválszervezők kihívásai és tapasztalatai - Formádi , Katalin; Ernszt, Ildikó; Lőrincz , Katalin (Marketing & Menedzsment, 2022)
A TANULMÁNY CÉLJA A COVID-19 pandémia kitörése azonnal megváltoztatta az addig biztonságosnak, kiszámíthatónak tartott világunkat – jelentős károkat és egyben kihívásokat okozva. A rendezvényszervező szakmát is rendkívül súlyosan érintette a helyzet: programok és fesztiválok sokaságát törölték egyik napról a másikra. Egyes rendezvényeket a járványhelyzet javulása folytán megtarthattak, de azoknak is alkalmazkodniuk kellett a pandémia által teremtett új követelményekhez, előírásokhoz. Tanulmányunkban a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt által érintett desztinációban, 2021-ben megrendezett fesztiválok, rendezvények szervezői oldalának tapasztalatait osztjuk meg. A kutatás célja egyrészt a Covid-19 okozta helyzet szervezők által történő kezelésének és szervezői szemléletének feltérképezése, továbbá a pandémiás időszak tanulságainak és kihívásának bemutatása, másrészt a jövőbeni változások és menedzsment lépések összegyűjtése volt. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A kvalitatív kutatást végeztünk a Veszprém–Balaton 2023 térségben megrendezett rendezvények (Bakony Expo, Magyar Mozgókép Fesztivál, Művészetek Völgye, Veszprémi Utcazene Fesztivál, Bakony200) szervezőivel, menedzsmentjének tagjaival. 2021-ben megrendezett öt fesztiválon összesen 19 strukturált interjút készítettünk. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK Az eredmények egyértelműsítik, hogy a legnagyobb kihívás a szervezők részéről 2021-ben is a bizonytalanság és a tervezhetetlenség volt, az újratervezés következtében megnövekedett anyagi, humánerőforrás jellegű és mentális terhek. A szakmai interjúk során kidomborodtak a pandémia időszaknak pozitív hozadékai is és a fesztiválok jövőbeni fejlődési iránya. GYAKORLATI JAVASLATOK A jövőt illetően a szervezők körében megjelentek a zöldítési törekvések, a fenntarthatóság társadalmi és környezeti kritériumaira reflektáló céltudatosság és igény, a bizonytalanság kezelésére alkalmazott rugalmasabb látásmód és menedzsment döntések. A rendezvények jellegét tekintve a jövőben előnyt élveznek a helyi jelleget erősítő, kisebb léptékű, családbarát és/vagy több generációt vonzó rendezvények, melyek hozzájárulnak a helyiek és a látogatók életminőségének javításához. A kutatási eredmények, tapasztalatok segítségével a fesztivál- és rendezvényszervezők vélhetően hatékonyabban tudnak alkalmazkodni a pandémia okozta új társadalmi-gazdasági helyzethez. Köszönetnyilvánítás: Jelen publikáció/kutatás a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által biztosított forrásból a 2019-1.3.1-KK-2019-00015 azonosító számú, „Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntarthatósági kompetencia központ létrehozása a Pannon Egyetemen" című projekt keretében jött létre.