A vezetői szerepek és a vezetés szükségszerűségének vizsgálati lehetősége - Márta, Erik (Marketing & Menedzsment, 2023)
A TANULMÁNY CÉLJA A vezetés és a vezetői tevékenység kiemelt fontosságú a csoportok és szervezetek működésében. A tanulmány az alapul szolgáló elvárásokból kialakult vezetés szükségszerűségét elemzi, majd az abból eredő szerepeket fejti ki, amelyek szükségesek az eredményes és hatékony vezetői tevékenységhez. Továbbá ezen elvárások összekapcsolása történik a vezetői szerepek kialakulásával, annak érdekében, hogy a vezetés, mint a közös tevékenységek természetéből adódó szükségszerűségét igazolja. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A vezetés szükségszerűségét bemutató, átfogó szakirodalmi források feldolgozásával vizsgálom a vezetőkkel szemben támasztott legfontosabb és legáltalánosabb elvárásokat, valamint ismertetem a vezetői szerepek jellegét és okait is. Azokat a forrásokat mutatom be, amelyek tartalma elvárásokként fogalmazhatók meg a vezetők magatartására és viselkedésére vonatkozóan. Ezt követően a mintzbergi (1975) szereptipológiából kiindulva vizsgálom annak aktualitását napjaink gazdasági szervezeteiben. Az elvégzett kutatás során feltárom, hogy a XXI. századi gazdasági szervezetekben mely vezetői szerepek figyelhetők meg leginkább, és melyek teljesülésére irányulnak a legnagyobb elvárások. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK A vezetés a társadalmi és gazdasági folyamatok realizálásának a feltétele. Ennek során különböző elvárások fogalmazódnak meg a vezetők felé, melyek teljesülése esetén válhat valaki alkalmassá a pozíció betöltésére. A különböző vezetői szerepek az elvárásokon keresztül vizsgálhatók, ugyanis a vezetők alkalmassága a vezetői szerepeknek való megfelelésként is értelmezhető. A mintzbergi (1975) szereptipológiából kiindulva, szakirodalmi források feldolgozásával megállapítottam, hogy a gazdasági szervezetek olyan jelentős átalakulásokon mennek keresztül, melyek hatnak a különböző elvárásokra, illetve az abból kialakuló vezetői szerepekre is. GYAKORLATI JAVASLATOK A kutatás eredményei hozzájárulhatnak a vezetői tevékenységek mélyebb megismeréséhez, és akár messzemenő következtetések levonását is megalapozhatja. A vezetéssel/vezetőkkel szemben támasztott elvárások alaposabb ismerete pedig a csoportok fenntarthatóságát és fejlődését eredményezheti.