A CSR egyik lehetséges jövője, a társadalmi vállalkozó és a társadalmi vállalkozói attitűd mérése - Putzer, Petra; Bányai, Edit (Marketing & Menedzsment, 2019)
A TANULMÁNY CÉLJA A CSR napjainkban egyre divatosabb kifejezéssé válik, ám ezzel együtt egyre több esetben derül ki, hogy a felelős tevékenység mögött nem a ’társadalmi jó’ szolgálata áll, hanem egyszerűen csak új marketingeszköznek tekintik a vállalatok. Ugyanakkor a társadalmi vállalkozók megjelenésével egy lehetséges új jövőkép is körvonalazódni látszik a valódi felelősségvállalás kapcsán. A tanulmány célja kettős, egyfelől a társadalmi vállalkozó fogalmának bemutatása és annak a CSR keretrendszerében való értelmezése, majd ezt követően a társadalmi vállalkozói attitűd mérésére szolgáló eszköz kialakítása. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A tanulmány tisztázza a társadalmi vállalkozás és vállalkozó fogalmát és vizsgálja a társadalmi vállalkozások vállalkozói spektrumon elfoglalt helyét. Ezek alapján került meghatározásra, hogy a társadalmi vállalkozói attitűd mérésekor milyen aspektusokat veszünk számításba. A mérésre alkalmas kérdőív kidolgozása szekunder kutatás segítségével történt, amely a három fő kérdésblokk (vállalkozói attitűd, társadalmi érzékenység, CSR attitűd) esetében alkalmazott és validált skálák feltárását és integrálását foglalja magában. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK Úgy tűnik, hogy a vállalkozók új generációja mentheti meg a CSR koncepciót, ám ennek mérésére szolgáló elfogadott kérdőív nem létezett. E vállalkozói szándék és attitűd mérését lehetővé tevő kérdőív összeállítása történt meg a tanulmányban. Ennek eredményeképp pedig célunk a létrehozott skála validálása, annak vizsgálata, hogy a három fő blokk mindegyike valóban jó közelítéssel méri a társadalmi vállalkozói attitűdöt elsősorban egyetemisták körében. GYAKORLATI JAVASLATOK Kutatásunk hazai és nemzetközi szinten is hiánypótló, eredményei alapját adják további kutatásoknak a társadalmi vállalkozások mélyebb megértése céljából. A következő lépésben pedig szükséges a kérdőív tesztelése, amelyet a cikk megírását követően el is kezdtünk.