Tornázó lányok, sportoló nők a 19–20. század fordulóján Magyarországon - Kéri, Katalin (Per Aspera ad Astra, 2020)
A tanulmány egy olyan sport- és nőtörténeti összefoglalás, amely a magyar női sportok és a leányiskolai testnevelés 19–20. század fordulóján végbement, leginkább a közép- és felső társadalmi rétegek, közülük is az akkori városok nőtagjait érintő kibontakozását mutatja be. A kutatás alapját a korabeli magyar sajtó témával kapcsolatos cikk- és képanyagának vizsgálata adta. Ez a feltárás egy korábban megkezdett, eredményeit tekintve részben már publikált kutatás továbbvitt, az Arcanum gazdag adatbázisának felhasználásával készült, bővített változata, mely a szerző tágabb nőtörténeti kutatásainak keretei közé illeszkedik. A kutatás egyik legfőbb eredménye annak a korábbiaknál pontosabb feltárása volt, hogy hogyan függött össze a női emancipáció a sporttevékenységek (különösen a korcsolyázás, a kerékpározás és a női tornázás) demokratizálódásával, illetve hogy milyen vélemények fogalmazódtak meg a testedzéssel foglalkozó nőkről. A női testmozgási formák története nem csupán a sporttörténet, hanem többek között a nevelés-, a divat- és a technikatörténet szempontjából is fontos összefüggéseket tár fel. Kép: Vasárnapi Újság