POTE Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet 1958–1970 - Lázár, Gyula (Per Aspera ad Astra, 2020)
A régi Anatómiai Intézetre a mostani anatómusok közül csak kevesen emlékeznek. Még kevesebben vagyunk, akik ott kezdték a pályájukat. A legidősebb Török Béla (93 éves), nála fiatalabb Donhoffer Ágnes, aki után életkorban Sétáló György emeritus professzor és Tima Lajos docens következik, akik 83. évükben járnak. Én, Lázár Gyula vagyok a legfiatalabb a magam megkezdett 82. évével. A nálunk 10 évvel fiatalabb Dittrich Erzsébet és Bágyiné Wunderlich Emma asszisztensek Soltész Márta fotóssal együtt a Dischka utcai épületben kezdték a munkát. Mivel a régi Anatómiai Intézet épülete és rendeltetése lényegesen megváltozott, elhatároztam, hogy átadom emlékeimet a mai munkatársaknak. Az épület részletes leírása talán unalmasnak tűnik, de néhány év múlva már senki sem lesz, aki emlékezne az első munkahelyünkre. Ezt az írást csak kiegészítőnek szánom az intézeti honlapon olvasható intézettörténethez, amelyből mindenki megismerheti a kezdetektől a 2010-es évek elejéig az intézet tagjainak oktató munkáját, kutatási témáit és eredményeit. Ezek száraz tények, a mindennapi élet azonban ennél sokkal tarkább, és ebbe szeretnék bepillantást engedni a saját nézőpontomból.