Camera obscura – fény és árnyék: Fényképek, filmek a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum gyűjteményeiben - Szabó, Katalin (Per Aspera ad Astra, 2016)
Az orvostudomány és a fotográfia az első dagerrotípia megjelenése után, már 1839-ben egymásra találtak, amikor Alfred Donné (1801–1878) elkészítette és a Francia Akadémián bemutatta az első mikrofotográfiát. Ezzel az orvostudományban nagy szerepet játszó vizualitás az objektív ábrázolás egy új területét fedezte fel magának. Ma, amikor a legkülönbözőbb képalkotó technikák állnak az orvosok rendelkezésére a diagnosztika és a terápia egyes területein, szinte elképzelhetetlen milyen forradalmi változást jelentett a tudomány és a fénykép összekapcsolása. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum gyűjteményeiben található fotók, illetve filmek ékes, bár teljes palettát át nem fogó bizonyítékai ennek a kapcsolatnak.