Egy volt pécsi hadapród a világháborúban - Szoleczky, Emese; Sallay, Gergely Pál (Per Aspera ad Astra, 2018)
Szoleczky Lászlóról, akinek az alábbiakban megkíséreljük rekonstruálni katonai pályafutását, vajmi kevés adatot, dokumentumot őrzött meg a családi emlékezet. Fiatal családapaként, élete virágjában, váratlanul halt meg; egyenruhája, kitüntetései még a két világháború közt elkallódtak, a második világégés nem kímélte írásos hagyatékát sem. Sajnálatos módon a katonai alakulatokról, ahol szolgált, nem készült emlékkönyv, alma matere irattára Pécs szerb megszállása során megsemmisült. Ezért töredékekből, hírmorzsákból kényszerülünk rekonstruálni az életutat. Néhány kósza fénykép, egy-két hivatalos iratmásolat – néhány kitüntetésre felterjesztő javaslat maradt fent, s az azokból kiolvasott információk engednek következtetni egykori tartózkodási helyeire –, valamint a Hadtörténelmi Levéltárban megőrzött személyi akta, az ezred-iratanyagok, világháborús összefoglaló művek és a korabeli sajtó az, amelyre támaszkodva felidézhetjük emlékét.