Egy 15. századi pécsi prédikátor műveltsége - Tóthné Radó, Cecília (Per Aspera ad Astra, 2017)
A középkori prédikációirodalom egy kivételes dokumentumát őrzi a Pécsi Egyházmegye, amely nem csupán Pécs számára rendkívül nagy érték, hanem a teljes magyarországi prédikációirodalom szempontjából igen jelentős forrásszöveg.1 A 2015-ben bemutatott, aukción vásárolt ősnyomtatvány Robertus Caracciolus Sermones de laudibus sanctorum című művének egy példánya, melynek különleges értékét a benne található kéziratos jegyzék adja. A Pécsi prédikációvázlatoknak elnevezett kézirat nem csupán megkérdőjelezhetetlenül bizonyítja, hogy használója Pécs városában prédikált 1495-ben és 1496-ban, hanem a hitszónok műveltségét, széles látókörét, a kor ferences irodalmának naprakész ismeretét és az olvasottak tudatos felhasználását is a kutató elé tárja.