Egy amerikai fényképész Magyarországon: Harrison Forman látogatása 1960-ban - Somogyvári, Lajos (Per Aspera ad Astra, 2022)
Napjainkban egyre több adatbázis vélik digitálisan elérhetővé, mind a szöveges, mind a vizuális forrásokat tekintve (a pandémiás helyzet ezt a folyamatot csak felerősítette) – a kutatás számára ez egyre bővülő lehetőségeket nyit meg, több perspektívát kínálva a közelmúlt történetének kutatásához. A tanulmányban a neves amerikai fényképész, utazó és újságíró, Harrison Forman 1960-as magyarországi látogatásának fotóanyagát használva mutatom be a képelemzések társadalomtörténeti hasznosíthatóságát. A University of Wisconsin-Milwaukee Libraries honlapján közzétett gyűjtemény nemcsak a képeket tartalmazza, hanem azt az úti jegyzetfüzetet, naplót is, amibe Forman a benyomásait jegyzetelte és ez a forrás jól kiegészíti az elemzést. A korban egyedülálló színes képek a mindennapok társadalomtörténetéhez fontos adalékot nyújt, a kollektivizálás, az iparosítás, a fogyasztás és kultúra számos területét lefedve, a régi és az új, modernizálódó világ átmenetiségét jól bemutatva. Fotó: Amerikai Földrajzi Társaság Könyvtára, Milwaukee-i Wisconsini Egyetemi Könyvtárak