„A fényképészet a proletariátus legközvetlenebb művészete” – fotográfusok a Tanácsköztársaság idején - Gáspár, Balázs (Per Aspera ad Astra, 2022)
Milyen szerepet játszottak a fotográfusok a Tanácsköztársaság időszakában és vizuális propagandájában? Hogyan érintették őket a különböző rendeletek és milyen módon használta a hatalom a fényképeket? Kik, milyen fotográfiával kapcsolatos tevékenységeket folytattak? „A fényképészet a proletariátus legközvetlenebb művészete” – fotográfusok a Tanácsköztársaság idején című tanulmány többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a Tanácsköztársaság során megjelent dokumentumok, illetve későbbi, a korszak fényképeire reflektáló releváns tanulmányok segítségével. Az írás Magyarország 1919. március 21. és augusztus 1. közötti időszakának fényképészeti életét mutatja be: a Fényképészeti Direktórium tagjait, tevékenységét; a műtermi fényképészeket érintő rendeleteket; a fotóriporterek működését; illetve a Fotópropaganda Osztály 1919. A vörös május című albumát. A tanulmány azon túl, hogy eddig kevésbé vagy egyáltalán nem ismert személyeket, jelenségeket mutat be, általában véve is érvényes megközelítéseket mutat fel fotográfia és propaganda kapcsolatát illetően. Fotó: Vajda Manó felvétele az 1919. A vörös május című albumban.