Fényképek a művészeti képzés hátterében: Pillanatképek a Magyar Képzőművészeti Egyetem fotógyűjteményéről - Peternák, Miklós (Per Aspera ad Astra, 2022)
Az MKE fényképgyűjteménye a szó szoros értelmében lappangó anyag volt közel száz éven át, mivel a 19. századi, főként műtárgyreprodukciókból álló fényképek a technika változásával kikerültek a napi használatból. Az 1990-es évek legelején figyelt fel a könyvtár akkori igazgatója, B. Majkó Katalin erre a kivételes corpusra, s szorgalmazta szakszerű feldolgozását, mely lényegében még ma is tart. 2016-ban és 2018-ban az egyetem két kiállítás és egy könyv formájában mutatta be a közönség számára ezt a nemzetközi szempontból is jelentős képanyagot. E munka során számos korábban ismeretlen történet is feltárult az idén 150 éves intézmény múltjából, melyekből néhányat mutat be az itt közölt dolgozat. Fotó: Magyar Képzőművészeti Egyetem fotógyűjtemény