A (köz)gyűjteményi fotódigitalizálás helyzete és legújabb lehetőségei, különös tekintettel a Főfotó anyagára - Telek, Ágnes (Per Aspera ad Astra, 2022)
A napjainkban megkerülhetetlennek számító digitális tartalmak között az egyik legfontosabb, vizuálisan leginkább reprezentatív anyagot az archív fotográfiai gyűjtemények jelentik. Ezek digitalizálása állományvédelmi okok miatt is kiemelten fontos, hiszen az állagromlás komoly veszélyt jelent számukra, még a legakkurátusabban felszerelt és optimalizált raktárakban is. A közgyűjteményi szektor (GLAM sector = Galleries, Libraries, Archives, Museums) hazai és nemzetközi képviselői is csak az utóbbi egy-két évtizedben tettek szignifikáns lépéseket fotóanyagok megmentése és tömeges digitalizálása, közzététele érdekében. Az egyik érdekes és tanulságos példa a New York Times fotóarchívumának digitalizálása, ami a Google Cloud közreműködésével valósult meg. A mesterséges intelligencia bevonásának köszönhetően közös munkájuk a feldolgozásban és adatbázis-építésben is igen előremutató eredményt hozott. Magyar területen hasonló az MTI Fotóarchívuma, amit jelenleg az MTVA gondoz. Itt kétféleképpen valósul meg a digitalizált anyag metaadatolása: az archívum munkatársai által végzett címkézés mellett itt is alkalmaznak algoritmusokat, az arcfelismerés alapján azonosított fényképek feldolgozásában hazai viszonylatban progresszív kísérleteket folytatnak. Említésre méltók továbbá a nagyobb múzeumok (Néprajzi, Magyar Nemzeti, Magyar Fotográfiai ) digitalizálási stratégiái és a támogatásukra létrehozott Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) is. A levéltárak, könyvtárak vagy akár az egykori állami tervezővállalatok anyagait őrző Lechner Tudásközpont is folyamatosan dolgozza fel és digitalizálják a gyűjteményében található fotóanyagot, különböző prioritások és lehetőségek (támogatások) mentén. Szintén KDS-finanszírozás keretében keretében adódott lehetőség a Budapest Főváros Levéltárába bekerült Főfotó Vállalat egykori riporteri osztálya által készített anyag tömeges digitalizálására. Az anyaghoz kapcsolódó nyilvántartófüzetek mindössze a képek feléhez adott valamennyi támpontot, (amelyekkel később a mesterséges intelligencia által össze is lettek fűzve), azonban ennél alaposabb, darabszintű feldolgozás, leírás és adatbázis nem készült a képek közzététele előtt. Ez a körülmény és a mass digitisation (válogatás nélküli teljes anyag tömeges digitalizálása) előzmény nélkülinek mondható a magyar közgyűjteményi közegben, számos kérdést vetett fel és fontos tanulságokkal szolgált mind az őrző gyűjtemény, mind a digitalizálást és közzétételt végző Arcanum Kft., mind pedig a crowdsourcingon keresztül az azonosításba, adatolásba is bekapcsolódó hétköznapi felhasználók számára. Kép forrása: A szerző felvétele