Az Erzsébet Tudományegyetem szimbólumai - Polyák, Petra (Per Aspera ad Astra, 2024)
A különféle díszes egyetemi jelvények, öltözékek – a jogar, láncok, gyűrűk, pecsétek, palástok stb. – a középkortól kezdve az egyetemek és a közösség különleges jogállását, privilégiumait, autonómiáját jelenítették meg. Használatuk gyakran valamilyen ünnepi, ceremoniális eseményhez kötődött. Az Erzsébet Tudományegyetem díszjelvényei a húszas évek elején-közepén készültek el, az akadémiai szféra és az egyes tudományterületek hagyományos, könnyen felismerhető jelképei mellett nemzeti (magyar) és lokális (pozsonyi és pécsi) szimbólumok tették őket egyedivé. Végső megformáltságukban az intézmény anyagi lehetőségei mellett az is szerepet játszott, hogy a közösség tagjai milyen jelentőséget tulajdonítottak a különféle szimbólumokkal kifejezett egyetemi identitáskonstrukcióknak, így a színek, minták és díszítések kiválasztása konfliktusoktól sem volt mentes.